malas

Monday, 30 November 2009

Ragam di Aidiladha

Sambungan kepada ucapan Aidiladha pd post sblm ni..kali ni plak crita/gmbr2 pd pg hari raya di masjid fukuoka..& juga gmbr2 d mjls smbutan aidiladha 2009/1430H pd hr raya kedua bersama warga malaysia di fukuoka...(ade jgak pak indon ritu..hehe)
Ni gmbr2 kt msjd..
pagi raya mmg crita kalut...dgn bgn lmbtnya pastu naik highway g msjd smyg raya..nk smpai msjd blh plak terclap exit smpai terlps msjd..dh mkn masa lg nk patah blk ke msjd..adoiii..
tp nsb baik la sempat2 je smpai..smpai2 amik wudhuk trus smyg raya..gmbr kt ats 2 imam pd hr smyg raya..mmg best imam ni..bacaan dia..fuh~~mantop(bkn top man ye~)

start dr cni gmbr2 hari raya kedua pd mjls mkn2 warga malaysia fukuoka...
papa yg smemangnya pemalu..hehe(jgn mrh papa)
solah yg senyum n suko skmo...
kak yati(@ wife solah) yg bercerita..
aaa..ni la dia baby nazhan(ank 1st utk pasangan kak yati n solah)..nsb baik dia tdr hr 2..klau x~~haaa~
ntah ape halim tgh borak ngan afham 2..ke tgh usha sape lim?
hasan yg berfikir..(ye ke?)
sifu kita(xkira la bab kamera ke,muzik ke,masak2 ke..mmg mabeless)abg nuri
ni dia kes paksa yg berlaku mlm 2..cian~irfan
ni plak sesi mempromosi ubat gigi white & white..bkn fresh & white ye..
bdk2 bermain..(jyanken ke?)
haaa...ni plak bapak2 yg sdg bercrita..bdk2 mmg xleh msk..nk apply msk group ni kna ade pngalaman bekerja paling kurang 2thn..(baito 2thn xkira..kerja ttp saje)
ni lah dia suasana sbenar raya ritu..mmg riuh..(gmbr2 lain pn smua benar..xde yg tipu)
ni plak bdk yg mmg xboleh ddk diam..bkn sbb ape mmg dia asyik di pass2 oleh bdk2 bujang kt cni tgn ke tgn..time ni je dia dk diam ckit..main2 kamera bapaknye(abg bad,but he's a good guy..wakaka)
ermmm...no komen..hahaaha
jeng3...ni lah dia abg bad...pengganti senior kita amir..rmbt dh sbijik 2..hehe
ni gmbr last skali bila smua dh kekenyangan sblm blk..utk sape2 yg xmuat dlm gmbr mntk maaf & ampun bnyk2...aku pkai kit lens shaja yg mmg serba kekurangan...nk angkat jgak wide angle lens tp tggu dpt duit jual lembu kt ito aritu utk mjls korban raya..wakakaka
sekian~~slmt hari raya n maaf zahir batin dr aku skali lg...salam

Friday, 27 November 2009

Salam Aidiladha


Selamat hari raya aidiladha untuk seluruh umat islam x kira dimana berada...sape2 yg ade nk wt mkn2 2..bujang2 maebaru ni jgn lupe yerk..kah3

Wednesday, 25 November 2009

のこの島

Ni kira kali kedua aku g nokonoshima..cuti winterr thn lps dh pegi skali..thn ni plak pada 23/11 aku pegi skali skali lg sempena cuti umum kt jepun ni..
dh smggu cuaca kt jpn ni asyik mendung & hujan je..tp alhmdulillah hr aku plan nk g sana cuaca ok..so dpt la amik2 gmbr ckit2..wlaupn xde awan tp msh lg ok sbb lgt mmg biru..(ade ke langit hijau?)
Ni shot awal2 time nk naik feri ke pulau 2..aku pn dh dk ats feri time ni..amik feri yg park kt sbelah..


ni plak shot dr atas feri yg dh bertolak..naik feri kejap je..xsmpai 10mnt..sblm naik feri xrasa sejuk sgt pn..tp bile feri dh gerak..perghh..angin sjuk gler..dh smpai kt nokonoshima 2..kna la plak naik bas utk ke アイランドパーク..ni la pemandangan yg biasa2 saje aku rase sbb musim ni..klau tggu bln 3 cantik lg kot..

org2 jepun yg turut bersantai tgk2 view laut & bndr fukuoka dr puncak pulau nokonoshima ni..best jgak

family yg bawak ank2 bermain kt sana..lari dik jgn x lari..tp bhaya jgak 2..clap2 bola msk dlm laut..haha

sdikit bnga yg masih tough hidup dlm msm sjuk ni..mmg xbnyk bnga musim sejuk ni..

sepohon kayu yg daunnnya mmg xrimbun...tggal rantingnya saja yg rimbun sgt

ni shot last kat taman tu sambil2 tggu maghrib..dh siap smyg smua kitorang naik bas dr tmn 2 ke jeti

ni shot last skali pd hari 2...bandar fukuoka dr jeti nokonoshima..xnmpk reflection sbb ombak kuat ckit..tp~
最高の一日だった!

Friday, 20 November 2009

雷山千如寺(RAIZANSENNYOJI)

Pada hari ini..19hb11 telah berlangsunglah lawatan kami secara rasmi ke Kyushu.uni..tgklah gmbr2 dlm kyushu.uni kt bwh 2..klasik x u kami?hua3..xde ah..asal2 nk g Kyushu uni.festival kt kampus ito..tau2 rini x strt lg..bru tgh wt preparation..aduss..aku yg dh gatal kaki n tgn nk kuar amik gmbr ni dgn pntsnya YM symim,senior aku..ajk g usha2 otera & amik gmbr pokok maple(紅葉)..dh lama aku dk tgk2 kt tenet,akhirnya sempurna..ajk ijat skali join n bertolak dr rmh lps asr..smpai2 je trus try amik gmbr mcm dlm tenet..dcni..http://iyashi.midb.jp/place/96..xjd sgt sbb kaler pokok lain ckit..hehe..sape2 yg nk g..(family2 ke)..blh la pergi skrg ni..dkt je dr rmh bujang xbrape senang ni..dlm 10mnt je(ngan kete,jln kaki xsmpai kot)..tiket msk 100yen tnpa msk tmpt smyg..klu msk dlm bgnn tmpt smyg smua kna 400yen..parking FREE
Ni tembak dr bwh ke ats..sakit tengkuk aku nk dpt daun2 merah kt ats 2..huh...

Ni ha rupa sbnr daun maple dr dekat..

Salah satu tmpt jepun smyg dlm 2..lain2 ade lg..tp kurang mnarik...

ni lah akar umbi tempat ni..ntah brp dh umur pkk ni..gmbr ni jd plik bile aku compress sblm upload..huh..xpuas ati..
Ni tempat jepun bsh kaki sblm smyg..(ye ke?ntah2 kolam bela nyamuk)

Ni versi B&W(Buta Warna)..saje je buat hitam putih..lame xbuat..
Ni lah 2 org senior aku yg bersama...makasih smua..

Monday, 16 November 2009

さよならまた会いましょう!

Pada 13hb 11 bertempat di New Otani Hotel (fuh~~hotel tu~!)telah diadakan majlis perpisahan/送別会 utk sempai(senior/bos/big boss/otai)kita kt fukuoka ni..saudara AMIRRUDIN BIN JAAFAR@Amir yg akn berangkat pulang ke Malaysia pada 16hb 11 setelah tamat belajar di Kyushu Uni.Majlis juga telah dihadiri oleh pihak kedutaan malaysia dari tokyo..fullamak~~
Dibawah ni disertakan gmbr2 kenangan bersama amir..dh mcm artis dh amir mlm 2..femes sakan..hak3(tp mmg femes btol pn..マジジャン?)
p/s(*wlaupn mjls 2 sbnrnya Commemoration Of National Day..tp aku rase mcm mjls utk amir dh..haha*)
dimulakan dgn warga サンハイツA205 bersama amir(dr kiri senget/shahrul,AMIR,ijat,dan~~~aku!)kah3Housemate amir/サンハイツA406..(dr kiri Hasan,AMIR,syamim)..mmg nmpk gaya 社会人 dh smua..haha
aku & syamim yg xpuas2 amik gmbr ngan amir..hak3

AMIR bersama warga baru fukuoka..keluarga Abg BAdrul yg kehijauanAMIR bersama keluarga solah..smngt biru ke?hehe
Kebanyakan gmbr2 dcni dr kamera fahmi yg telah ditouch ckit2 oleh aku..xtaula jd makin elok ke makin buruk..hhaha..yg kanan skali tu la Fahmi ..

tgk gmbr ni aku igt drama jpn..my boss my hero..haha
Gmbr last ni mjls yg perpisahan yg diadakan kt rmh abg nuri pada 14hb 11..lps 2..pd 15hb 11 pula mjls perpisahan dan doa selamat utk amir telah diadakan lg kt rmh abg zainuri..wt simple2 je..smpai gmbr pn xde..haha
Gmbr2 smua dr symm n fahmi dan juga dr abg badrul..kamera aku xjln pn..dh asyik sibuk nk msk gmbr..kah3..makasih smua utk gmbr2 kt ats 2...Kt bwh ni plak vdeo koleksi gmbr2 amir yg di buat khas oleh ijat & aku hnya menjadi pembantu,ddk kt sbelah & bg idea yg x pernah bernas...wakaka..sila2lah.. video
Last skali..Maaf smua salah silap aku mir....doakan aku dpt hbskan bljr kt cni..& hrp ko smbg master cni plak...jasamu tetap kukenang..(lps ni nk kna bli 3,4 jam loceng ni,tin kecik kt blk aku ni pn lmbt penuh nnti...hahaha)
Kna teh tarik & roti canai jgn lupa kitorang dcni..tgk maple 2 igt2 la ijat ngan senget..jgn igt aku..wakakaka
Best Of Luck Mir & Rolling On The Street sokmo!(buatla ape pn jnji sotsugyou~aku ingat sokmo..) sorejya~mata

p/s:post ini dibuat sambil2 tggu subuh slps menolong(tlg ke?ke kacau?haha)amir pack brg ..xtau la ape aku merapu..haha

Wednesday, 4 November 2009

Sejuk & Serabut


xde ape2 crita kat post ni..just rasa serabut ckit n saje2 kuar amik gmbr mlm...Ijat kate bulan lawa tp berbekalkan kit lens(18-105mm)..aku dgn poyo nya kuar nk shoot bulan....hahahah
tp ape yg aku dpt...hnya sejuk...tp bila kpala x btol mcm2 blh jd kan?..haha..bulan nmpk jgk..tp sbb tkr WB...dh nmpk mcm lmpu dh bln 2....tp kt luar(tmbh2 mlm mmg sjuk gler...tiba2 je sjuk kt jepun ni...padahal bru awl bln 11...adusss!!)tp hasil kesejukan aku ok la...x dpt bln cantik dpt light trail pon boleeyy!!

Tuesday, 3 November 2009

Saga Internasional Balloon Festival 2009(editted)


Festival belon saga yg di adakan stiap tahun di saga..tahun lps dh pegi..tp xde kamera lg..taun ni blh enjoy2 amik gmbr ckit...agak best jgak la..cuaca pn ok..hmpir smua wrga malaysia fukuoka prgi..tp thn lps senior kita(amir) join skali..tp taun ni dia agk bz ckit dgn urusan utk blk ke mlysia stelah tamat bljr kt sini..so dia xdpt join..terasa jgk dia(amir) xde...lps ni ..errmmm...
smbg blk crita saga..dimulakan dgn shot dr ats jmbtn..tp belon2 smua dh naik tggi..tp ok la..ade lg belon yg tertggl..dpt la jgk shot2 kt bwh 2..

yg shot2 reflection dlm air ni smua dr tebing sungai bersama symm seberang tmpt penonton2 smua berada..
tgh2 shot kt sini aku telah ditegur oleh seorang pakcik jepun yg sdg amik2 gmbr..rupa2nya seorang photographer pro dtg dr tokyo semata mata nk amik gmbr pesta belon 2...otaka nama dia..dan ibu pejabat otaka photography ni kt tokyo...smbil borak2 dia tnjk koleksi gmbr2 dia yg sdh diprint dlm album..pergghhhh~~pro habis!! dan aku ngan symm mmg beruntung dpt poskad yg dia buat...hehe..utk mklmt lnjut blh layari web otaka photography...ni link dia..http://www.expos.jp/..
kt bwh 2 gmbr aku ngan dia(otaka san)tgh khusyuk mendengar tips2 n cara nk shot belon..aku pn xtau bila senior aku ni curi shot gmbr aku..haha
dh abis shoot gmbr lepak2 jap..tgk2 hasil tgn otaka san..mmg the best!
gmbr2 aku smua by syamim..senior aku..tq symm
ni volkswagen versi dua alam..hnya kt jepun je ade...
watak2 kartun yg biasa ade..kaler2 mmg best
x terlepas juga payung terjun..bila la nk try naik skali...ni sblm msk padang tmpt belon..tgk pakcik ni..fuh..gear dia~~kamera lg,video lg..mana satu ni pakcik?hahaha..tp mmg bersmngt!respect ah!

ni plak shot berada di tgh2 tempat belon..thn ni nsb baik blh msk tgh2..thn lps penonton xleh msk..hnya blh tgk dr luar...
bkn org jepun je yg ade..mat2 salleh n minah2 saleh pn ade..ni edisi skodeng ckit..hrp maklum
ni lah dia staff2 yg menjayakan pesta belon 2..ngan awek2 skali gigih..mmg jepun ah

bdk2 yg sememangnya bermain..haha

xterlepas juga golongan keluarga yg dtg bersama ank bini santai2 hjg mggu...

ni shot dlm pdg last skali sblm blk..terasa jgk bahang api 2 time shoot gmbr..xtau la org dlm bakul 2 ddk ber jam2 ctu rase ape...tabah2
sekian..harap taun dpn blh pegi lg & hrp2 lbh meriah lg...salam